- Op dinsdag 5 november stemt Amerika voor een nieuwe president: de strijd tussen Donald Trump en Kamala Harris wordt waarschijnlijk beslist in 5 staten.
- De eenvoudigste weg voor Harris naar een overwinning is winst in de drie ‘blue wall’-staten Wisconsin, Michigan en Pennsylvania.
- Daarnaast kunnen de staten Georgia en North Carolina een sleutelrol spelen.
- Lees ook: Worden de Amerikaanse verkiezingen van dit jaar een herhaling van 1968? Dat zou niet gunstig zijn voor Kamala Harris
Donald Trump en Kamala Harris zijn verwikkeld in een nek-aan-nek race. Bij de verkiezingen van dinsdag 5 november bepaalt waarschijnlijk een klein aantal ‘swing states’ wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Waar moet je op letten?
Het Amerikaanse kiesstelsel werkt met een zogenoemde districtensysteem waarbij er per staat een aantal kiesmannen binnen valt te halen. In totaal zijn er 538 kiesmannen. De kandidaat die minimaal 270 kiesmannen krijgt, wordt aangewezen als nieuwe president van de Verenigde Staten.
De onderstaande kaart van peilingensite 538 geeft een overzicht van het aantal kiesmannen per staat. Daarnaast is weergegeven hoe groot de kans wordt ingeschat op winst per staat voor respectievelijk Donald Trump of Kamala Harris.
Diepblauwe kleuren (solid D) geven aan dat de Democraten vrijwel zeker winnen, dieprode kleuren (solid R) dichten een zeer hoge winstkans aan de Republikeinen toe. Het meest interessant zijn daarmee de omcirkelde staten die lichtpaars en lichtgrijs gekleurd zijn: daar zijn de verschillen zeer klein.
Het gaat hierbij om vijf staten: Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina en Georgia. Het aantal te verwerven kiesmannen in deze staten is als volgt:
- Pennsylvania: 19 kiesmannen (blue wall)
- North Carolina: 16 kiesmannen
- Georgia: 16 kiesmannen
- Michigan: 15 kiesmannen (blue wall)
- Wisconsin: 10 kiesmannen (blue wall)
Route naar verkiezingswinst voor Harris en Trump
Politiek analist Harry Enten van CNN schat dat staten waar Kamala Harris een hoge winstkans heeft, haar waarschijnlijk 226 kiesmannen zullen opleveren. Daar zitten onder meer Californië (54 kiesmannen) en New York (28 kiesmannen) bij.
Voor Donald Trump geldt dat hij vrij zeker kan zijn van 219 kiesmannen, met onder meer een verwachte winst in Texas (40 kiesmannen) en Florida (30 kiesmannen).
Als je de 226 kiesmannen voor Kamala Harris als startpunt neemt, heeft ze nog 44 kiesmannen nodig om op een meerderheid van 270 kiesmannen te komen. Bij die 44 spelen de vijf bovengenoemde swing states een cruciale rol.
Als Harris bijvoorbeeld, net als Joe Biden in 2020 deed, het trio Pennsylvania, Michigan en Wisconsin binnenhaalt (samen goed voor 44 kiesmannen) heeft ze exact 270 kiesmannen. Deze drie staten worden niet voor niets de zogenoemde 'blue wall' genoemd.
In dit geval heeft Harris geen probleem als Georgia en North Carolina naar Trump gaan. Echter, als Harris verliest in één van de drie 'blue wall' staten, wordt het extra spannend. Vooral een verlies in Pennsylvania kan pijn doen. In dat geval moet Harris 19 kiesmannen goedmaken en is winst in alleen Georgia of North Carolina niet genoeg. Ze zou dan in beide staten moeten winnen, of bijvoorbeeld nog de 'lichtrode' staat Arizona verrassend moeten binnenslepen.
Verliest Harris in Michigan of Wisconsin, maar wint ze in Pennsylvania, dan heeft ze voor de compensatie genoeg aan hetzij winst in Georgia, hetzij in North Carolina.
Kortom, hoe kleiner het verschil in stemmen in de belangrijke swing states, hoe spannender de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen wordt.